понедельник, 6 октября 2014 г.

Тема проекту :

Роль шкіри у виділенні продуктів життєдіяльності


Мета проекту:
Ознайомити учнів з виділенням продуктів життєдіяльності через шкіру, з хворобами шкіри та їх профілактикою.


Шкі́ра (грец. dermaлат. cutis)  — зовнішній покрив тваринного організму, який захищає тіло від широкого спектру зовнішніх впливів, бере участь в диханнітерморегуляції, обмінних і багато інших процесах. Крім того, шкіра — це масивне рецепторне поле різних видів поверхневої чутливості.

Шкіра складається з епідермісадерми і підшкірно-жирової клітковини (гіподерми).
  • Епідерміс включає в себе п'ять шарів епідермальних клітин. Найнижчий шар -базальний- розташовується на базальній мембрані і являє собою 1 ряд призматичного епітелію. Відразу над ним лежить шипуватий шар (3-8 рядів клітин з цитоплазматичними виростами), потім іде зернистий шар (1-5 рядів плоскуватих клітин),блискучий(2-4 ряду без'ядерних клітин, помітний на долонях і стопах) і роговий шар, що складається з багатошарового зроговілого епітелію. Епідерміс також містить меланін, який забарвлює шкіру і викликає ефект засмаги.
  • Дерма, або власне шкіра, являє собою сполучну тканину і складається з 2-х шарів -сосочкового шару, на якому розташовуються численні вирости, що містять у собі петлі капілярів і нервові закінчення, і сітчастого шару, що містить кровоносні і лімфатичні судини, нервові закінчення, фолікули волосся, залози, а також еластичні,колагенові і гладком'язові волокна, які надають шкірі міцність і еластичність.
  • Підшкірно-жирова клітковина складається з пучків сполучної тканини і жирових скупчень, пронизаних кровоносними судинами і нервовими волокнами. Фізіологічна функція жирової тканини полягає в накопиченні та зберіганні поживних речовин. Крім того, вона служить для терморегуляції і додаткового захисту статевих органів.
  • шкірні залози, які включають в себе:
Функції шкіри
  • Терморегуляторна, за рахунок випромінювання тепла і випаровування поту.
  • Екскреторна — виведення з потом продуктів обміну, солей і ліків.
  • Дихальна, у людини близько 1-2 % кисню засвоюється через шкіру.
  • Рецепторна, завдяки наявності численних нервових закінчень
Причини
  • викликаними екзогенними (зовнішніми) факторами - хімічними, фізичними;
  • порушенням розвитку шкіри тощо.

Крім самої шкіри в організмі є її анатомічні похідні — утвореня, що розвинулися зі шкіри та її зачатків. Інша назва - придатки шкіри:
Дерматологія — розділ медицини, який вивчає будову шкіри і її похідних, їх розвиток, функції, а також іх захворювання. Крім того, зміни шкіри часто мають важливе значення для діагностики внутрішніх та інфекційних захворювань.
Для догляду за шкірою використовують різні кремиультразвуковий пілінг тощо.





Продукти життєдіяльності шкiри :

Крізь шкіру людина виділяє: 7-9 г вуглекислого газу за добу, воду і жирні кислоти — через сальні протоки сальних залоз, воду і солі через потові залози. У шкірі містяться рецептори, що сприймають зовнішні подразнення. В 1 см2 шкіри є 100-200 больових точок, 12-15 — холодо­вих, 1-2 теплових, 25 точок дотику.



Шкірні хвороби — захворювання, які виявляються в патологічних змінах шкіри, її придатків (волоссянігтів) або видимих слизових оболонок.


За етіологією (причинами виникнення) бувають:
В умовах недостатньої гігієни набувають особливого значення паразитарні захворювання шкіри, а в зв'язку з розвитком хімічної індустрії — професійні шкірні хвороби.

Висновок
Шкіра - природний покрив людського тіла, межа між організмом і зовнішнім середовищем. Шкіра виконує функції захисту організму від несприятливих впливів зовнішнього середовища.
Хвороба шкіри завжди слід розглядати як загальне захворювання всього організму. У свою чергу, і захворювання шкіри можуть надавати різке і глибокий вплив на весь організм.
Головні напрямки в лікуванні шкірних захворювань - профілактика і точна діагностика шкірних хвороб.
Умовою збереження здорової шкіри є дотримання її чистоти, активні заняття фізкультурою, перебування на свіжому повітрі.


Комментариев нет:

Отправить комментарий